Kerana dirimu amat berharga

Monday, March 29, 2010

Bukan mudah, tapi tak juga susah...

Beberapa hari lalu saya berkesempatan 'ngeteh' dengan seorang sahabat. Itupun di kedai depan rumah saja. Berbagai topik dibualkan, termasuklah gossip dan 'update' terkini kawan-kawan.

"Susah ke buat PhD? Aku takut ni," kata sahabat saya. Sahabat ini sedang dalam proses menyambung pengajian ke luar negara tak lama lagi. "Harap2 aku tak menakutkan kau," kata saya. Kemudian kami berbual mengenai 'asam-garam' semasa membuat penyelidikan dan thesis, berkongsi pengalaman yang sedikit ini. It is more like an adventure, which you'll never know what's ahead of you, no matter how well you have planned.

Alasan 'lembab' sebab dah tua sama sekali tidak boleh dipakai. Akhbar mStar Online hari ini menyiarkan Tan Sri Jins Shamsudin menerima PhD pada usia 75 tahun. Yang boleh menjadi pembakar semangat (atau 'terbakar' sebenarnya), dia menyiapkan PhD dalam tempoh dua tahun. Baca laporan selanjutnya di sini. Saya tumpang bangga dengan kejayaan anak kelahiran Taiping, Perak ini.

Buat sahabat-sahabat yang dalam perancangan untuk menyambung pengajian melalui penyelidikan, banyak faktor yang mempengaruhi susah senang perjalanan pengajian seseorang sebenarnya. Setiap orang menempuhi jalan yang sangat berbeza. Each and everybody is unique in its own way, there is no specific guidelines to follow. Antara faktor yang penting ialah pemilihan tajuk, attitude penyelia, attitude diri, kemudahan atau bantuan kewangan, nature penyelidikan yang dijalankan dan juga persekitaran. Hanya beberapa faktor yang dapat kita kawal, yang lain lebih bergantung kepada orang lain. Oleh itu, dalam menjalani liku-liku pengajian PhD (atau Master by Research), mungkin hanya 10% bergantung pada usaha sendiri, yang lain kita perlu berdoa dan bertawakal serta bergantung sepenuhnya pada Allah S.W.T. agar perjalanan dipermudahkan.

Antara kualiti yang perlu ada pada anda ialah tahap kesabaran yang tinggi, flexibility, boleh menerima ketentuan andaikata sesuatu perkara terjadi di luar perancangan, berdisiplin,  rapport yang baik,  dan sentiasa menjaga hubungan dengan Allah. Saya bukanlah yang terbaik untuk memberi panduan, kerana saya sendiri menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran yang kadang-kadang amat melemahkan dan menggoyah iman. But so far I survived...

Kita beruntung sebagai seorang Muslim. Bila diberi kesenangan, kita bersyukur menadah tangan ke langit, maka beroleh pahala. Bila ditimpa kesusahan, kita kembali kepada Allah dan berdoa kepadaNya kerana ianya suatu ujian, dan kita beroleh pahala. Jangan sesekali berputus asa dan buruk sangka pada Allah. Itu antara kunci kejayaan.

Oleh itu, jangan berasa takut untuk memulakan langkah pertama, and just go with the flow...

Wednesday, March 24, 2010

Dah Tua Daaah


Setelah beberapa tahun tak jumpa, ramai kenalan yang kata saya nampak semakin kurus. Alhamdulillah. Mungkin  sebab misai dan sejemput janggut yang tumbuh menyebabkan isi di muka nampak sikit. Nasib baik saya bukan jenis yang berjambang, kalau tidak teringin juga nak simpan. Hakikat sebenar, biarlah apapun asalkan sihat.




Gambar: Anak Abah yang tiap-tiap pagi menangis bila sampai depan tadika
 

Nama Panggilan


Panggilan atau gelaran yang kita gunakan di kalangan orang Melayu melambangkan betapa kita diajar untuk menghormati orang lain serta membezakan antara generasi. Ibu saya mempunyai 10 beradik. Mengikut turutan, mereka dipanggil Mak Chaq, Mak Ngah, Pak Lang, Mak Anjang, Mak Andak, Mak Tam, Pak Teh, Pak Cik, Mak Su dan Mak Uda. Keluarga lain juga mungkin menggunakan gelaran-gelaran yang sama. Dari mana gelaran-gelaran ini timbul? Mungkin pakar antropologi boleh jelaskan, teringin juga nak tahu. Selain dari itu, kita juga sering memanggil berdasarkan pekerjaan. Contohnya cikgu X (walaupun dia bukan cikgu kita), pak imam, tok mudim dan sebagainya. Kalau orang yang kita tidak kenal dan lebih tua, kita panggil pakcik atau makcik. Di antara suami isteri juga digalakkan memanggil dengan gelaran yang dapat memupuk kasih sayang, tak payah lah saya berikan contoh. Rasulullah sendiri memanggil isteri baginda dengan gelaran tertentu. 


Biasanya orang perempuan agak sensitif akan kata ganti nama yang digunakan untuk memanggil mereka. Jika kita panggil 'kak' atau 'makcik', ada yang akan terasa. Katanya dia masih muda. Kita bukan apa, mahu hormatkan dia. Agaknya yang memanggil tu kelihatan tua, ataupun perasan muda. Pernah juga terjadi, dipanggil nama sahaja, katanya kurang beradab pulak, sebab lagi muda darinya. Lelaki pula rata-rata tak berapa kisah, asalkan sesuai. Yang serba salah ialah apa nak dipanggil golongan 'mak nyah' ketika kita nak membeli tiket ke, meng'order' makanan ke atau membeli nasi kerabu di pasar malam. Rasanya, cik lebih sesuai kerana boleh dienterpretasikan sebagai Cik ataupun Encik.


Kalau dulu bunyinya, "Dik nak apa dik?", kebelakangan ini saya dapati orang sudah mula memanggil saya 'abang' ketika membeli barang di kedai atau sekadar bertegur di tempat awam, walaupun saya mulakan dengan memanggil mereka kakak atau abang atau cik (encik). Tak kurang juga yang memanggil pakcik dan 'uncle'. Pernah sekali ada budak memanggil saya atok, adeh! Kalau di ikutkan memang saya sudahpun berpangkat datuk, sebab telahpun punyai cucu saudara. Tak apalah, sedikit sebanyak ini menginsafkan saya dan mengingatkan diri agar lebih bersedia serta mengumpul 'bekalan' untuk hari kemudian kelak. Umur pun dah masuk 'three series' dah.


Lain pula cerita isteri saya, orang selalu ingat yang dia masih muda. Ada yang kata dia baru habis SPM, dan ada yang pernah ingat dia adalah kakak Aiman. Apa yang lecehnya ialah kalau-kalau ada orang ingat itu adalah bini muda saya jika saya jalan sambil berpegangan tangan dengan isteri saya. Masa di Sydney dulu ada orang ingat dia anak saya. "No, she is my wife!" Erkk!

Wednesday, March 17, 2010

Tadika & Aiman

Menghantar Aiman ke tadika setiap pagi bukanlah suatu yang mudah. Kini masuk minggu ketiga, setiap pagi mesti menangis merayu nak go back home. Ada satu pagi, ingat dia dah berubah, sebab dia kata, "nanti lepas yum yum babah send Aiman to school ok." Itu pada pukul 7.45am.

Maka pergilah kami bertiga makan roti telur di kedai mamak. Lepas dua mulut, Aiman senyap, seolah berangan. Kemudian, "babah, Aiman tak nak go to school." Dah pulak, bertukar fikiran. Mamanya pergi bayar, dia dah mula hok hek hok hek. Saya buat tak tahu, mamanya dah mula gaya nak membebel.

Sampai depan tadika, air mata berjujuran. Saya tetap mengangkat Aiman ke dalam sambil memujuk supaya dia berhenti menangis, malu pada kawan-kawan. "Nak mamaaa... Nak mamaaa..." kedengaran suara Aiman dari dalam.

Ini dah kira ada kemajuan berbanding pada minggu pertama dan kedua dulu. Ada sekali dia peluk erat kaki saya sambil merayu-rayu nak ikut pergi ofis. Budak ni dah pandai cakap, kesian juga bila dengar dia merayu-rayu. Tapi itulah, kehidupan mesti diteruskan. Sesekali kena keraskan juga hati.

ALhamdulillah setakat ini saya masih lagi cool, tetap cuba memujuk secara lembut supaya dia suka ke sekolah. Sentiasa ingatkan dia tentang perkara-perkara yang seronok di sekolah. Saya tahu dia sebenarnya seronok di sekolah, sebab setiap kali pulang dari sekolah, dia happy dan boleh bercerita apa aktiviti dia di sekolah. Semalam pertama kali dia sebut nama 'cakgu' (cikgu) dia bila ditanya siapa nama teacher, "cakgu ju, cakgu mas dengan cakgu wokiah (rokiah)". Ada juga nama kawan-kawan yang dia dah ingat.

Semakin besar, semakin banyak cakap, banyak akal dan banyak ragam; itulah Aiman. Makin manja pun ya juga, terutama sejak hajat nak jadi abang tak kesampaian... Mengimbas kembali peristiwa 2 hari sebelum tarikh sepatutnya pulang ke Malaysia. Waktu itu sudahpun kosongkan rumah dan menumpang di Malaysia Hall, memang nak balik sangat dah. Namun kita hanya mampu merancang dan berharap, Allah yang menetukan. Terpaksa menjalani D&C di hospital,dan rehat secukupnya, kami postpone penerbangan ke minggu berikutnya. Terima kasih pada sahabat-sahabat yang prihatin dan sudi menghulurkan bantuan di saat-saat genting itu. ALhamdulillah, we are coping well.
Itulah dugaan terakhir di bumi Sydney.

Wednesday, March 10, 2010

My Food Environment

It has been nearly three weeks my family and I were back in Malaysia. We are now settling quite well here in Kuantan, alhamdulillah. What I cherished so much being in my home country, besides having my family and friends within reach, is the availability and accessibility to ready-to-be-consumed halal food. Now I am free from food deprivation, kahkahkah! I know my wife loves it too, as she doesn't need to worry so much about what to cook. Just go out and get it, ready-to-eat!

For lunch, one day, we had rice with a bowl of siput sedut masak lemak, (or siput chot-chot as I called it when I was small because of the sound), a cat fish or ikan keli with cili kicap, ulam raja and kacang kelisa/botor with sambal belacan, and  mixed vegies. When the rice was served, I thought I will not going to finish the portion because the plate was so full. However, my taste bud had detected the long lost enjoyable sensation of those food I've mentioned above it automatically sent a signal to my tummy to expand a lil bit, by-passing the sense of consciousness in my brain. The outcome; all plates and bowls were cleared!


Night Market

Locally known as pasar malam, they are available most nights in different areas around Kuantan. In Sydney, there were no more businesses after 5pm. All shops will be closed, except for some pubs and restaurants. When we first visited the night market here in Kuantan, Aiman was a bit shocked by the crowd, I guess. Normally he would prefer to walk and run around, that time he was so quiet and even asked me to hold him up. Now he already knew about it, asking me to buy blue rice (the nasi kerabu) from pasar m alam.


Jalan-jalan cari makan

Food is one of the basic human rights. So there is nothing wrong going around looking for a good place of nice food. We did that while we were in Sydney, and if the place and food was good, we will recommend it to our friends. The different is in Sydney not all food outlets are halal, and you may need to travel  across a few suburbs just to get the best, for example, nasi ayam or kebab, even Thai food.


Picture: Sedang membaham Iskander Kebab di Auburn buat kali terakhir. Aiman pun suka.
 

Now the search has started again. Besides the well-known Tanjung Lumpur for the ikan bakar petai, we have discovered a number of well-priced good-food restaurants and food stalls. Not to forget, the wife also had black-listed some places, including the one right in front of our house. I am hoping to find a good Lebanese or Turkish restaurant, bet there are some in KL.



The food changes

Been away for more than four years, I have noticed a lot of differences in Kuantan. As the development and urban sprawl continues, so does the food environment. More food outlets are now within reach from housing areas. There are a lot more food outlets in the city, be it stalls, medan selera, kopitiam, restaurants, and all the food franchise businesses. The good thing is people will not have to worry about cooking during their busy days. The bad is the prevalence of eating out or having a take-away food will increase, closing down the operation of households' kitchen in producing home-cooked meals. Fast food outlets are now opening 24hrs, 7 days a week. Some research  have reported that obesity is related to the availability of fast food outlets in the community.

What worries me is, as the easy accessibility to cheap unhealthy food and the portion size of meal increases, in ten years time, the percentage of overweight and obesity will surely increase. I just want to make sure that I am not included in the statistics, heh!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails