Kerana dirimu amat berharga

Sunday, April 6, 2014

Sup Kambing

Biasa buat clear sup. Kali ni cuba buat sup macam kat kedai mamak. Kalau di kedai mamak, lepas makan mulut rasa melekat, berlemak. Bila buat sendiri kita boleh kawal apa yang kita masukkan, dan makan dengan senang hati ;) .

Buat catatan sendiri lain kali nak buat lagi. Sukatan tak ada, berkonsepkan tiada terasa terlebih tak berguna...

Bahan utama:
Daging kambing, lamb pun boleh.

Bahan tumbuk:
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Lada hitam

Rempah2:
Pat sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu, buah pelaga)
Rempah sup
Rempah korma
Serai (lupa nak bubuh tadi)

Lebih lengkap:
Ubi kentang
Lobak merah
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Beradun:
Saya masak dulu daging dalam pressure cooker dalam 15-20 minit.
Tumis rencah tumbuk dan rempah2. masukkan daging dan kacau rata. Tambah air, masukkan kentang dan masak sampai empuk. Akhir masukkan karot dan lain2 yang dirasakan sedap. Tutup api dan perasakan dgn garam. Makan panas2 cicah roti, syiok...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails