Kerana dirimu amat berharga

Tuesday, June 10, 2014

Berat 6-6

Jam menunjukkan 5.32 pm. Dia pun keluar dari pejabat menuju ke kereta untuk pulang. Melintasi common room pelajar, terlihat kain baju berselerak, tirai tercabut, ada juga seseorang yang menyusu bayi di suatu sudut. Pelik.

"Assalamualaikum w.b.t. Perhatian! Saya nak cakap sikit. Saya tengok keadaan bilik ni makin teruk! Blablabla..." dia mula membebel.

Kelihatan beberapa pelajar lelaki selamba keluar dan mula memakai kasut sukan. Ye lah dah petang.

"Woi! Sapa bagi keluaq!? Tak habis cakap lagi!"

Tiba2 terdengar suara, "hey bangun! Bangun! Mengigau apa ni? Terkejut budak2!"

Terdengar adik merengek. Aiman macam nak nangis. Gelap. Tangan mencapai phone. Pukul 3.44 am.

Berat 6-6. Ngigau!

Tuesday, May 13, 2014

Pindang

Pindang antara masakan yang mudah, sedap dan sihat. Tak tahu lah tempat lain panggil nama apa...

Bahan:
Ikan temenung
Bendi
Asam keping
Daun kesum
Bunga kantan (mahal la ni sekuntum seringgit)
Tumbuk:
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Cabai
Serai dititik

Pindang

Rebus bahan2 perencah. Bila dah wangi masukkan ikan dan daun kesum. Bila ikan dah masak masukkan bendi. Tutup api, siap.
Garam? Secukup rasa. Kurang lebih baik, boleh hirup kuah.

Banyak pulak bekalan kunyit idup lepas ' menuai' haritu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails