Kerana dirimu amat berharga

Friday, December 27, 2013

The illustrated guide to a Ph.D.

Benarlah Firman Allah:

Say (O Muhammad to mankind). "If the sea were ink for (writing) the Words of My Lord, surely, the sea would be exhausted before the Words of My Lord would be finished, even if we brought (another sea) like it for its aid."

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, Walaupun Kami tambahi lagi Dengan lautan Yang sebanding dengannya, sebagai bantuan".


Imagine a circle that contains all of human knowledge:
By the time you finish elementary school, you know a little:
By the time you finish high school, you know a bit more:
With a bachelor's degree, you gain a specialty:
A master's degree deepens that specialty:
Reading research papers takes you to the edge of human knowledge:
Once you're at the boundary, you focus:
You push at the boundary for a few years:
Until one day, the boundary gives way:
And, that dent you've made is called a Ph.D.:
Of course, the world looks different to you now:
So, don't forget the bigger picture:

Keep pushing.

Saturday, November 16, 2013

The Anniversary Clock

*I wrote this entry in early 2009, but I think I have never post it here before...

This is the latest member of the household; an Anniversary Clock, also known as Dome clock or 400-Day clock. Obviously it has a glass dome covering the movement, hence the name. During the old days, it used to be given as a gift during birthdays or weddings. Usually this kind of clock can work for a year or so just only with one winding, so people normally wind it to mark their anniversary. This is what amazed me rather than the look.

I believe this was made circa 1950's. It is marked J. Kaiser G.M B.H, Villingen, Germany. This maker is not really as popular or most sought after in terms of Anniversary Clock as compared to Kundo, Schatz and some other makers. Almost all of the fine clock movements and their maker have their roots from Germany. Watching the four-ball pendulum rotating, transmitting the energy to the spring where it's hanging from and thus moving the fork to push the arbor pin that makes the hand move is really amazing.

When I received the clock, the brass base were covered with film of stain and dark. I used autosol to polish it up, but some spots just too deep to eliminate all over. It could be in the hands of people who don't really care about it before this. Nevertheless, the glass dome is in mint condition, and the dial together with the brass showing sign of aging added up on the patina of this antique. The two pillars that hold up the movement plates were decorated with vineleaves motives.

Currently the clock is ticking and moving just fine. It is still undergoing some adjustment to regulate the beat and ensuring it keeps the time by adjusting the pendulum balls. This needs some patience, and it will continue to serve the master for many years to come with a bit of tender, love and care.

I am really amused by these mechanical clock movement from the older ages and the precision of early days clock maker is also a wonder. Next time I will write about the other clocks in my possession.

Comment from The Manager: Nampak macam jam orang tua aje... Cantik kot mana...
Big Boss said: Nak buat macamana, dah minat kat benda2 antik. Nasib baik tak kawin ngan 'orang antik', huhuhuu.

Tuesday, October 22, 2013

Towards Healthy Eating

When we talk about healthy eating, it involves many influencing and contributing factors. However, here I will outline three important factors and briefly discuss about them.

Three important things you need to change or improve when you plan to have a healthy eating habit:

1. Food Choice

2. Portion Size

3. Eating Time

Food Choice
In order to make a healthy food choice, you need to have basic knowledge of food and nutrition. Looking at the food pyramid could be a good start, by identifying what food belongs to which food groups. Basically they are energy providing group which basically arw carbohydrate-rich group. Then there is the fruits and vegetables which provide vitamins and minerals. Also there is the fish, meat and poultry group, which also includes the legumes, providing protein rich food. Then comes the milk and dairy products, and lastly the fats, oils, salt and sugar, which includes condiments and sauces. Some people believe there is no such things as healthy food and bad food, but how you choose matters. Hence, reading about making healthy choice is important here to gain more knowledge, which food is better. Among the keywords you might come across are  wholegrain, wholemeal, high fiber, low calorie, glycemic index, and many more.

Portion Size
People say size matters. In this topic, yes it really does. Simple tips. Every time you want to fill up your plate with food, imagine that your plate is divided into quarters, i.e. four sections. The first quarter, fill it up with carbohydrate group; could be rice, noodle, tubers, bread and many more. The second quarter with protein rich food, i.e. fish, chicken or meat and lentils. The third and fourth quarter, fill up with choice of fruits and vegetables. Nah, now you basically have a 'healthy plate', provided you have made the right choice. Always try to say no for a second helping, this might need more training.

Eating time
Never skip breakfast as it is the most important meal of the day. Many studies show that skipping breakfast may increase the risk of becoming overweight. Try to have a regular eating time for the main meals; breakfast, lunch and dinner. Avoid taking sweet drinks during main meals in order to lower the calorie intake. If you need to have snacks (taking food between the main meals), take it moderately and preferably from the fruits and vegetables group. Add some dairy products such as low-fat yogurt.

Choose wisely, eat moderately and in a timely manner. You will feel better and healthier, insyaAllah.

Wednesday, October 9, 2013

Ustaz la Sangat

Pagi tadi hantar kereta ke bengkel....

Pomen: Kerja mana bang?
Saya: UIA ni, dekat je.
P: Mintak no fon bang. Siap saya call.
S: 019*******. 
P: Nama abang?
S: Wan...
P: OK. Ustaz Wan. Uztaz kan?
S: (tersengeh) Dok eh... biasa2 aje...
::ni jenis asal UIA je ustaz lettew::

Di situasi yang berlainan beberapa bulan lalu, di sebuah stesen minyak LPT...

XY: Assalamualaikum (sambil terus salam tangan saya)
SY: Wa'laikumussalam... :)
XY: Gi ngajor mmana ustaz hari ni?
SY: Tak lah, nak balik kampung... 
::ni jenis pelanduk dua serupa kot::

Yang tengah tu ustaz bertauliah. Saya kawan dengan ustaz, tapi saya bukan ustaz lah...

Tuesday, October 8, 2013

My Frangipani

Saya sudah lupa bila kali terakhir saya menghadiahkan bunga pada isteri. Namun pagi tadi gembira melihat dia suka dengan hasil usaha tukang kebun sambilan ini. Alhamdulillah.

Kebesaran Sang Pencipta. Dah lama juga pokok ni tak berbunga. Pernah juga botak secara total, namun kembali berdaun dan sekarang mengeluarkan dua jambak bunga di kedua-dua hujung dahannya. Sungguh, kepuasan melihat bibit-bibit tunas kudup, kemudian muncul jambaknya, lalu membesar kudupnya, lalu kudup mula terbuka dan mekar. Hebatnya ciptaan Allah!

Biasa juga dikenali dengan nama bunga kemboja, ia juga sinonim dengan kawasan perkuburan. Ada juga yang percaya pontianak suka pada pokok ini. Mungkin kerana bunganya yang lighty scented. Namun species yang saya ada ini bukanlah seperti yang ada di kubut kerana warna kuningnya lebih menyerlah. 

Baik bunga mahupun sayuran, tanam sendiri memerlukan kesabaran kerana hasilnya bukan terus dituai. Namun bila berbunga atau berbuah, ketika itulah dapat merasa puas yang mungkin tidak dapat dibeli di kedai. Selain dari menyiram dan membaja, perlu juga bercakap dan sembang-sembang dengan pokok-pokok kita. Sesekali tanya, "Hang ni bila nak berbunga?" 

Frangipani atau Bunga Kamboja
Antara kelebihan menanam pokok atau membela binatang ialah ia membantu merehatkan minda dan mengurangkan stress. 'Mereka' tidak melawan, tidak tahu membuat milage claim yang fishy, malah tidak pernah mengambil kesempatan atas kebaikan dan kelemahan orang. Hanya perlukan kehadiran dan kasih sayang. Pulangannya, jiwa yang tenang...

::Takdak mood sebenarnya hari ni. Belum sempat repair bumper kereta yang pecah, tayar pulak pecah, tambah pulak calar di skirting kereta... Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosa ku...::

Thursday, September 19, 2013

Granada from Hop-on-Hop-off Bus

The fast tract to have a glimpse of Granada city is by hopping on one of those Granada Sightseeing bus. The bus will drive you around Granada with 11 stops where you can hop off and take a closer look of the area, and hop back on on the next bus, which i think available every 15-20 minutes. So here are some of the photos of the view from top of the bus...

::Uploading with ipad, I am having limited ability to edit and caption each picture....

Saturday, September 14, 2013

Syurga Nanti Pasti Lebih Indah

Hujung Ogos lepas, kami sekeluarga diberi peluang oleh Allah untuk bermusafir ke Hong Kong. Hajat Aiman untuk sampai ke Disneyland yang telah lama dipasang telah pun tercapai. Seronok sakan budak tu. Adik juga tak ketinggalan, walaupun banyak games dan rides yang adik belum cukup syarat.

Manusia cuba untuk mewujudkan 'syurga' di dunia. Disneyland, dihias dan dibina dengan cantik, berdasarkan imaginasi manusia tentang keseronokan, keajaiban, happy ever after dan fairy tales, semuanya bertujuan untuk memberi hiburan dan keseronokan. Bukan hanya kanak-kanak, dewasa juga tidak ketinggalan merasakan keterujaan ketika pertama kali melangkah masuk.

Masuk sahaja ke Disneyland, kami disambut dengan pemandangan yang cantik; lanskap dan senibina bangunan seolah-olah di alam fantasi; seperti yang kita tengok di TV dalam wayang-wayang Disney. Begitu juga keretapi yang digunakan. Masa diluang untuk bergambar di entrance sahaja agak lama, bergambar dan merenung sekeliling.

Saya teringat. Diceritakan dalam satu kuliah bahawa entrance atau pintu gerbang masuk ke syurga sangat indah. Sesiapa saja yang memandang pasti tidak akan puas untuk terus memandang. Ketika orang di dalam syurga memanggil, 'wahai fulan, apa yang kau tunggu lagi marilah masuk ke syurga' , maka dijawab oleh yang diluar tadi, 'Sekejaplah, aku baru saja melihat pintu gerbang ini dan masih belum puas'. Lalu orang yang di dalam berkata, 'Kau telah menatap gerbang itu selama 500 tahun wahai fulan!' Allahu. Saya baru saja memasuki 'syurga' yang dicipta manusia dan telah terasa teruja, bagaimana jika di pintu syurga ya... Ya Allah, kurniakanlah kami syurga Firdausi.

Saya masih ingat. Ride yang pertama kami naik ialah merry-go-round. Ya, saya join sekali. Setelah beratur beberapa lama, tiba giliran kami naik ke atas kuda-kuda yang berpusing itu. Saya cuit Rozlin, 'Yang, cuba tengok tu. Nenek pun naik jugak.' Kami tersenyum melihat nenek berbangsa cina itu turut menaiki merry-go-round.

Mungkin semua pernah mendengar cerita ketika mana seorang wanita tua bertanya pada Rasulullah tentang syurga. Mungkin berseloroh, Rasulullah memberitahu bahawa di dalam syurga tidak ada orang tua, lalu wanita itu berasa sedih. Rasulullah kemudian memberitahu bahawa orang yang masuk syurga semua akan 'dimudakan' kembali, lalu wanita tersebut gembira semula.
Ketika di atas merry-go-round tersebut, saya terbayang jika di syurga nanti ada orang-orang tua bermain-main begitu tentu dipandang canggung, kerana diceritakan di dalam syurga kelak akan ada bidadari-bidadari yang cantik yang disediakan untuk kita bermesra dan bermain-main dengan mereka. Sungguh Allah Maha Kaya!

Aiman bertanya, di syurga nanti ada games yang seronok tak. Saya meyakinkan dia, di syurga malah jauh lebih seronok lagi. Tak perlu beratur, berpanas, dan sudah tentu free!

:: Trip yang sama juga diceritakan di SINI

Friday, March 8, 2013

Dok Ngepek Mende

Dalam satu ceramah yang saya hadir, penceramah tersebut kata, ada tiga kumpulan manusia yang mana jika mereka ada di hadapannya, dia akan berasa tidak selesa untuk berceramah. 

Pertama, saudara-mara. Saya setuju dengan yang ini. Saya rasa ada antara kita yang susah bercakap perkara serius lagi ilmiah apatah lagi berceramah atau mengajar bila ada adik-beradik sedara-mara duduk di depan kita. Jangankan bagi kuliah, nak suruh bagi pendapat pun saya rasa susah. Tanya sepatah saya jawab sepatah. Bukan apa, orang tua makan garam dulu daripada kita kan, mana boleh macam lebih pandai. Kalau dengan student, benda sejam boleh meleret sampai dua jam.

Kedua, katanya, bila ada bekas guru-guru atau pensyarah di depan. Kebetulan hari tu memang ada ex-lecturer dia duduk di depan tu. Ini juga benar bagi saya. Saya akui, bila bos saya yang juga lecturer masa saya jadi student di UKM dulu ada dalam satu-satu meeting, saya terus jadi tak reti bercakap. Orang lain silakan dulu. Sekarang dah boleh la, itu pun bila sampai giliran atau diminta bercakap. My policy, speak only when needed. As much as possible, try not to speak if you don't have anything good to say. Saya rasa itu juga satu sunnah, kan?

Ketiga, kata penceramah itu lagi, apabila ada ex-girlfriend atau ex-boyfriend di depan. Saya tidak ada masalah ini. This is because I married my first love, haha ;)

Mem besar dok tunggu bila nak habis. Topik pasal  kawin petang tu, lambat la sikit habis ;)

Sunday, February 24, 2013

Lawatan ke Jengka

إذا دعي أحدكم إلى وليمة فليأتها
Maksudnya : "Apabila salah seorang diantara kamu diundang untuk menghadiri walimah (perkahwinan), maka hendaklah dia datang menghadirinya." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Kelmarin seperti yang dirancang kemi ke Bandar Pusat Jengka menghadiri kenduri kahwin rakan sekerja. Sampai di majlis kenduri pengantin baru nak makan. Sempat juga bertemu rakan2 lain dan ramai juga student yang hadir. Buat pengantin, semoga bertambah keimanan dan kekal bahagia selamanya.

Balik ikut jalan lama dari Jengka ke Maran dan terus ke Kuantan - free dan dapat melihat suasana keliling. Datang paginya melalui LPT keluar di Chenor - RM12.30.

Sebelum sampai di Maran, ternampak ada kawasan orang berkelah, maka singgah sebentar di Sg Yeh. Budak berdua ni excited nampak air, akhirnya masuk juga. Babah pulak tak bawak apa2 persalinan, tapi basah juga sekerat seluar. Tengah syok main air tiba2 hujan. Terpaksa lah naik...

Sampai di Maran singgah solat di Masjid Maran. Berkurun dah tak singgah ke sini. Betapa lama tak ikut jalan lama. Setiap kali ke KL mesti ikut LPT sebab ikut kata mam besar. Saya rasa jalan lama lebih seronok, cuma kadang2 kalau banyak lori maka perjalanan jadi lembab sikit. Dan di jalan lama kita boleh praktis skill memotong, lebih alert dan mungkin kurang mengantuk.

الحمد لله

Saturday, February 23, 2013

Jangan lupa bayar zakat :)

They are creative. They are a bit different. They won first prize for the LZS 2012 Dakwah Video Contest. And they are from one of my classes. My prayers is always with all of them.

Watch the clip and understand the message...


Monday, February 11, 2013

Bekerja kerana Allah, tak perlu sentap sentap

Genap seminggu semester baru bermula di tempat saya berkhidmat. Hari pertama agak mencabar apabila telefon berbunyi dengan kerap, sms dari staff dan pelajar bertalu. 

Kerja pentadbiran terpaksa diberi perhatian terlebih dahulu apabila di pejabat, walaupun saya ada kelas yang perlu diteliti juga kandungannya. Semester ini saya pegang dua subjek jabatan, beserta satu subjek tambahan; parenting. Ditambah pula dengan empat topik jemputan di kulliyyah pergigian. Sungguh, mengajar di dalam kelas banyak membantu mengurangkan stress kerja kerja pentadbiran. Enjoy ketika menyampaikan kuliah (ngepek jer lebih).

Sedangkan pokok di atas batu pun boleh membesar. 
Antara yang tidak dinyatakan dalam skop kerja atau diajar dalam training ialah menghadapi pelajar menangis. Sepanjang menjadi HoD, telah beberapa kali pelajar datang dan menangis ketika bercerita masalah mereka. Dan ia berlaku lagi minggu lalu. Setakat mendengar dan mententeramkan itu boleh lah. Kotak tisu memang ada di atas meja. 

Sentap. Itu juga tidak pernah saya minat untuk terlibat sama. Namun bila berorganisasi, perkara itu terpaksa juga kita hadapi. Kadang-kadang letih juga memikirkan pelbagai karenah manusia. Namun jika kita mampu menerima bahawa manusia itu diciptakan dengan sifat-sifat yang tersendiri, ia menjadi satu ujian dan cabaran buat kita hadapi.

Jika kita bekerja agar dilihat atau dipuji oleh manusia, apakala kerja kita dipersoal atau dikomen pasti kita sentap, kerana niat awalnya agar manusia 'pandang' pada kerja kita. Namun kalau kita bekerja untuk Allah, ketika kerja kita dikomen atau dikritik oleh manusia lain, kita tidak berasa sentap kerana kita hanya mengharap pada penilaian Allah. Dan andainya kerja kita itu diniat untuk Allah, maka sudah pasti kita akan usaha untuk memenuhi piawai yang sepatutnya.

Kerja kita juga ibadah. Semoga Allah sentiasa menghadirkan rasa ikhlas dalam bekerja pada hati kita. Bukan untuk manusia, tetapi untuk mencari redha-Nya.

Saturday, January 19, 2013


Kalau sekeping CD boleh muat beratus lagu dalam bentuk mp3, sebelah record atau piring hitam gramphone ini hanya punya satu lagu. Lebih berat dan tebal berbanding piring hitam electric turntable, sekeping record hanya ada dua lagu.  Sekali crank untuk kunci spring tahan lah satu lagu. Kalau dia slow down suara pun jadi besar, macam Ustaz Don buat demo nak pronounce makhraj huruf dalam siri 30 Minit dia, cepat-cepat kena pusing crank kunci balik spring. Penat nya lah hai orang dulu-dulu nak dengar satu lagu pun. It was said that gramophone record was the first technology people used to record and replay sounds/music. 

Saya beli gramophone ini sewaktu menghadiri konferens di India kalau tak salah pada tahun 2001/2002, sewaktu menjadi pelajar Master di UKM. Tak ingat berapa harga sebenar, tetapi jauh lebih murah daripada yang saya jumpa di kedai antik Malaysia mahupun semasa di Sydney. It could be a fake one but looks and works well anyway.

Hari ini saya bersihkan gramophone yang dah lama terperap di dalam bilik bersama longgokan kotak-kotak. Berabuk...

Friday, January 4, 2013


“Sungguh ajaib keadaan orang beriman, sesungguhnya semua urusan mereka berada dalam keadaan baik. Dan tiada yang memperolehi keadaan ini melainkan orang yang beriman sahaja. Sekiranya dia dianugerahkan sesuatu, dia bersyukur. Maka jadilah anugerah itu baik untuknya. Sekiranya dia ditimpa musibah, dia bersabar. Maka jadilah musibah itu baik untuknya”

Sebagai pembuka tirai tahun 2013 ini saya ingin mengajak sahabat-sahabat semua melatih diri ke arah berfikiran positif. Kenapa perlu berlatih? Kerana melihat semua perkara dari sudut yang positif adalah sukar untuk sesetengah orang.

Mafhum hadis di atas bagi saya ia membawa maksud agar kita sentiasa bersikap positif atas segala sesuatu yang berlaku. Lebih daripada itu, kita juga perlu berfikiran positif dalam menilai sesuatu perkara. Yes, we have to take things into perspective, but always highlight the positive before the negative gets in.

Jikalau kita mengamalkan seperti apa yang disarankan dalam hadis di atas, insyaAllah kita akan beroleh pahala. Kemudian daripada itu, faedah lain kita akan menjadi lebih tenang, sentiasa bersyukur dan pastinya lebih sihat!

Dalam sesebuah organisasi, pasti akan ada orang yang rasa tidak puas hati dengan orang lain. Cikgu tidak puas hati dengan anak murid. Pekerja tidak puas hati dengan bos. Kuli tidak puas hati dengan majikan. Kadang-kadang hanya disebabkan perkara yang kecil. Selalunya juga berlaku ketidakpuasan hati apabila orang lain melakukan sesuatu dengan cara yang tidak kita senangi, dalam kata lain tidak ikut cara kita.

Dalam keadaan ini kita perlu ingat bahawa manusia dikurniakan akal fikiran dan masing-masing punya cara tersendiri dalam menilai sesuatu isu dan membuat keputusan. Jikalau kita boleh menerima ketentuan ini bagi saya kita tidak ada sebab untuk sentiasa tidak berpuas hati serta berfikiran negatif sana-sini. Gantilah 14 orang bos sekalipun, setiap satu pasti ada cara dan ideanya yang kita kurang senang. Tukarlah 24 orang kerani sekalipun, setiap seorang pasti ada kekurangan sana-sini. Datanglah 44 orang supervisor pun dengan pe'el masing-masing, thesis kita bergantung pada diri kita.

Salah satu tips untuk hidup bahagia juga ialah kita mesti bersangka baik. Letakkan standard di mana semua orang di sekeliling kita mempunyai niat yang baik dalam berkerja. Namun seperti dalam para di atas, masing-masing mempunyai cara yang tersendiri yang kadang kala berbeza dengan cara yang kita mahu. The baseline is, believe that everybody has a good intention. Terima perbezaan, raikan persamaan. #Tak semua orang pandai dan educated untuk mencapai pemikiran macam awak ;p#

Mari muhasabah diri. Andai kita asik tidak puas hati dengan orang itu, geram dengan orang ini, menyampah kat situ, meluat kat sini, barangkali kita sebenarnya yang bermasalah. Bukan mereka.

Akibatnya kita yang 'sakit'. Jadi, mulai tahun ini, BE POSITIVE YA!

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
My Lord, make me an establisher of prayer, and [many] from my descendants. 
Our Lord, and accept my supplication.
(Ibrahim: 40)


Related Posts with Thumbnails