Kerana dirimu amat berharga

Tuesday, March 27, 2012

Turning Points in Life Cycle



power naik lagi, makin tua agaknya


Haha, tajuk dekat nak sama dengan subjek yang saya mengajar sem ni.

The family meeting we had on the weekend reminds me of one of the important 'turning points' in my life: getting married. 

Sebelum reti berfikir dulu, saya lebih selesa to go with the flow. Orang suruh belajar kita belajar. Suruh mengaji kita mengaji. Rasa nak buat apa buat. Bila sangkut then cari penyelesaian. I only cross the bridge when I come to it, cewah.

Tapi bila dah tua sikit (bukan tua la, dewasa sikit), keputusan yang kita nak kena buat makin memerlukan penelitian, perancangan. Tak buleh nak main cross-cross the bridge macam tu saja. Nak kena anticipate apa ada sebelah sana sungai, cause and effect kalau lintas, atau nak kena cari jembatan lain ke, kemudian mana nak hala selepas tu, dan banyak lagi. Hangpa paham ka apa yang saya tulis ni. Falsafah la sangat kenn.

Mesti ada peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam kehidupan, yang merubah sedikit, kalau tak banyak, diri kita. Jom flashback sikit...


Kahwin

OK, yg ni memang merubah suasana kehidupan kita. Daripada sorang jadi berdua. Lepas saja angkat akad nikah, rasa macam ada batu menghempap kepala. Ya, kita dah terima satu tanggungjawab besar. Adeh, tak reti nak cerita. Yang pasti, depa pi tangkap video saya nangis masa peluk my mom, huhuuu...

Masa bujang nak buat apa ikut suka. Makan tak makan pun takpa. Tapi bila ada bini, ada tanggungan. Kita takmo makan pun, kena make sure dia makan. Kalau dua-dua tak reti masak, kena belajar lah. Dan saya percaya yang memasak di dapur rumah sendiri adalah antara resipi bahagianya rumah tangga (cewah mcm ayat dalam majalah pulak kekeke) 

Tempat tinggal pulak kena sediakan yang sesuai dan selamat, takkan nak sumbat bini kat rumah bujang pulak. Sapa yang dok dengan mak bapak, dia tak merasa lah 'nikmat' menyediakan tempat tinggal untuk keluarga sendiri, membentuk syurga kita sendiri. Ye lah, kan 'rumahku syurgaku'. Bila duduk sendiri baru tahu betapa susahnya nak maintain rumah, bil itu ini, atap bocor pulak, rumput panjang. Habuk di lantai sapa nak lap. Nak sediakan kerusi meja, dapur, jam dinding, jam lantai, TV. Segala mak nenek lah, sampai complete dan layak dipanggil tempat kediaman yang selesa. Ingat lagi mula2 kawin duduk rumah sewa saja. Masih terbayang saya pi beli TV sendiri, sorang2 sebab bini tak tukar tempat kerja lagi. Kemudian peti ais yang rendah drp saya, mesin basuh yg manual, dapur yang kodi. Bila isteri baru dapat tukar tempat kerja, dia pi beli katil. Sebelum tu saya beli tilam je, letak atas lantai. My reason was nanti nak pindah rumah sendri susah nak berangkut. Tapi takpa la, katil yang kukuh adalah suatu yang penting jugak ;p. 

Pakaian perlu disediakan dua persalinan lengkap setahun (saya tak ingat mana saya dapat info ini) dan mesti menutup aurat. Kempen ke arah kesempurnaan berpakaian masih lagi diteruskan oleh saya. Dan saya sangat terharu pada suatu hari baru-baru ini si dia berkata,"abang, belikan jubah!". 
Alhamdulillah...


Isteri mengandung dan dapat anak

Bagi saya, yang ini lagi banyak memberi perubahan. Saya tak tahu nak gambarkan macamana, tapi saya sudah mula risau akan masa depan budak kecik itu. Berbanding isteri, yang masuk bawah tanggungan kita masa dia dah umur 25 tahun, budak kecil ini akan dicorakkan oleh tangan kita sendiri dari awal. Saya rasa mula daripada situ lah saya sering mengambil ibrah dan pengajaran daripada kejadian sekeliling, dan bagaimana nak membesarkan anak2. Mendidik anak dan isteri untuk menuju ke syurga menjadi suatu matlamat selepas saya mendengar ceramah agama, di mana antara lain point ustaz tu ialah seorang suami/ayah tidak mungkin dapat masuk syurga dengan mudah, jika dia tidak dapat membawa keluarganya bersama. Aiyo, takut ooo dengar. Dan itu adalah kejayaan yang sebenarnya, yakni masuk syurga bersama ahli keluarga. Jadi bagi seorang suami/ayah, cuba lihat sekeliling kita. Ada chance tak kita nak masuk syurga dengan apa yang kita dok ada sekarang? Anak bini kita macamana adab dan pakaiannya, rumah kita macam mana hiasannya, harta kita ke mana mengalirnya. Adeh, banyak nya yang belum sempurna...

Semua pasangan yang nak dapat anak bila ditanya akan menginginkan anak yang soleh dan solehah. Sebelum nak dapat anak yang soleh, mak bapak perlulah meng-islah-kan diri dulu. Macam mana anak nak jadi soleh jika first role model nya toleh. Daripada situlah saya rasa saya dan mama aiman memulakan misi perubahan. Dan perubahan demi perubahan terus berlaku, alhamdulillah, kerana kita masih belum sempurna. It is not one man show, kena ppakat, dan peranan suami sangat penting untuk initiate perjuangan ini. Jadi, mulakan menuntut ilmu.



Perginya ayahanda ke Rahmatullah

This is huge. Struktur keluarga dah berubah. Saya semakin sedar dan yakin bahawa dunia ini tak ada apa-apa nilai dari segi material. Abah dibawa keluar dari rumah sehelai sepinggang, tinggalkan segalanya. Yakin dengan pesanan nabi bahawa antara yang sampai kepada orang yang dah meninggal dunia ialah doa anak-anak yang soleh, maka kita sebenarnya tiada pilihan selain berusaha menjadi salah seorang daripada mereka jika kita sayangkan ibubapa kita. OK, takmau tulis panjang bab ni, nanti saya nangis, sebab sedih dan sebab saya tahu saya bukan sesoleh mana pun, banyak kekurangan.

Note: ini hasil penulisan time tak ada mood. Not sure why, I have no mood to work this afternoon. Nasib baik tak moody.

Saturday, March 24, 2012

Bekwoh: Masa untuk Bersilaturrahmi

“Ni first time kite balik kampung!” kata Aiman kat pakcik makcik & tok ki yang baru dia kenali. Dia sangat seronok balik kampung. Last week, mama aiman’s cousin on her father’s side, got married. It was in Kg Tapang, Kota Bharu, Kelantan. Our journey started right after maghrib prayer from Kuantan, and we arrived around 3 o’clock in the morning in Kota Bharu. 


We seldom got a chance to go back to Kelantan, probably because the grandparents are no longer there. However, the uncles and aunties are still around. The first time we went there was around 2005. Of course I remember the faces of my uncles and aunties-in-laws, but I will need to recall what should I call them. Their title was not structured like on my side; for example we have pak long for the eldest, then mak ngah, and it goes down to the last one who normally we call mak su / pak su. But on her side, they called by name, unstructured; for example ayah lah, ayah mat, cik, sometimes they even call their granddad as ‘ayah’. It was confusing. Never mind, they are all families. 


Aiman was so happy he does not want to go home. He made some new friends, and particularly close to this twin, who happened to be his second cousin. 


Aiman's new best friend; Habibi and Hariri.


Looking at him playing around reminds me of my childhood years when Opah and Wan still around. It was the similar rumah kampong in Parit Buntar where we normally went back to during ‘balik kampung’ time. Satu kampong punya ronda. Main senapang batang bemban, main gasing, etc. Time raya always full with fire crackers and bunga api. Tapi semua itu sekadar kenangan. As far as I am concern, not one of my immediate uncles or aunties stays in a real kampong environment, where the houses got no fences, with chickens and goats around, and there’s no worries to wonder around. 


It was good to know you have families all around the country. I was happy to be introduced and meet new relatives, in-laws. And I really make myself at home. Aiman even got a chance to have a shower with ayaq telaga, cold and refreshing. First time of cause for him, and we enjoyed the water together very much. Cuma tak ori sebab pakai pam letrik, bukak paip je, bukan cedok dengan timba dan tali, macam kat rumah mak anjang saya dulu2. However, it does not suit the city girl I guess… ;p 


Wedding is always a good place and space to meet long lost families and friends. Bagi keluarga yang jauh, inilah masa untuk mendekatkan dan menyambung semula silaturahim sesama keluarga. Seharusnya acara sebegini jangan dipandang remeh. Betapa pentingnya menjaga hubungan silaturrahim sesama kerabat:


فَهَلْ عَسَيْتُمْ إِن تَوَلَّيْتُمْ أَن تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَكُمْ ﴿٢٢﴾ أُولَـٰئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّـهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَىٰ أَبْصَارَهُمْ (٢٣  

(Kalau kamu tidak mematuhi perintah) maka tidakkah kamu harus dibimbang dan dikhuatirkan - jika kamu dapat memegang kuasa - kamu akan melakukan kerosakan di muka bumi, dan memutuskan hubungan silaturrahim dengan kaum kerabat? (22) (Orang-orang yang melakukan perkara yang tersebut) merekalah yang dilaknat oleh Allah serta ditulikan pendengaran mereka, dan dibutakan penglihatannya (23) 
(Muhammad: 22-23)


Nabi Muhammad juga pernah bersabda yang bermaksud:


"Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan (silaturrahim)"
(HR Muslim)


Seronok budak-budak ni tarik kambing. 3 tarik 1, tak bergerak pun kambing tu, hehe..

Puas dipujuk, menangis, “Nak balik kampong! Nak balik kampong!” I told him that we will come back again. And probably we should plan to visit Kg Tapang again...


Note: Benarlah, darjat, kuasa dan kekayaan boleh memutuskan silaturahim andainya iman tidak dijadikan panduan. Sepatutnya ia boleh menjadi penyebab semakin rapatnya hubungan. Jadi sesiapa yang rasanya tak percaya pada syurga dan neraka, pandang entenglah soal silaturahim. Tak payah pedulikan ibubapa dan adik beradik. Janganlah bercakap dengan saudara mara. Sombonglah dengan ipar duai. Buat tak heranlah dengan jiran. Allahu Allah. Minta dijauhkan sifat sebegini. 

Monday, March 5, 2012

Dear Mothers, Thank You

OK, sebelum jalan kita baca doa dulu...
video



Adik in the ward
Whooaa... berabuk bedebu semua ada, lama betul tak ber-update blog ni. 

Life was a bit challenging for us I must say for February 2012. After Chinese New Year, humaira was admitted to the hospital due to bronchialitis with pneumonia. First was to KMC. After a week, she was discharged. Four days later, she was admitted again, due to unresolved pneumonia, this time to KSH. Total time staying in the hospital was about 2 weeks. Plus taking care of a sick child at home. Alhamdulillah I have a very brave and patient wife. Every time I see how she struggled with adik, having sleep deprivation and all, I thank Allah for having her, where only a mother can fulfill that kind of duty. A father? err... balik awal laa. Don't think we have that kind of patience.

This further extended my understanding why we should obey our mothers three times before our fathers, as mentioned in a hadith: It was narrated by Abu Hurairah (R) that a man came to the Prophet (pbuh) and asked him, "Who amongst his near one had the greatest right over him?" The Prophet replied, "Your mother". The man then asked, "Who after that?" to which the Prophet replied again, "Your mother". Asked who is next, the Prophet again replied, "Your mother". When the man asked who after that, the Prophet said, "Your father".

And further this makes me love my mother a lot more. My mother has been with us for the whole duration, helping out with whatever possible; physical and material. Thank you Ma, again you have shown the true spirit of a mother.

Aiman used her opah's presence as a big excuse not to go to school. "Aiman school dengan opah aje kat rumah, opah kan teacher," he commented. 

And again, I thank these mothers for everything. And all mothers out there, only Allah can pay the rewards upon your good deeds towards your children, your family...

:: dah macam mothers day pulak =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails