Kerana dirimu amat berharga

Wednesday, March 11, 2009

Budak Bertuah

MAKAN-MAKAN

Tahun lepas, kami sekeluarga dengan kawan-kawan pergi ke Bayview Boulevard Hotel di Sydney. Tujuannya nak makan makanan Malaysia sebab hotel tersebut sedang mengadakan Malaysia Food Festival. Makanan yang dihidangkan pula halal.

Makanan yang dihidangkan OK la, walaupun tak meliputi makanan dari utara sampai selatan Tanah Melayu. Kuih pun tak banyak pilihan. Selain makan, ada juga persembahan tarian tradisional melayu oleh pelajar2 universiti.


PERADUAN

Sebelum balik, manager yang ala-ala mamak Penang memberikan borang peraduan kepada kami semua. Maka sakanlah kami-kami ini mengisi borang peraduan. Saya tidaklah menaruh harapan sangat nak menang, tetapi PA saya ni insist saya isi juga borang peraduan itu. Hadiahnya memang menarik, 2 tiket penerbangan pergi-balik ke Pulau Pinang beserta dengan 5H4M penginapan di Bayview Beach Resort Penang. "OK la OK la, tulung pikiaq sat nak tulih apa," saya mengalah.

Maka berfikirlah sel-sel otak saya yang dah kekenyangan. 'Part' yang nak kena fikir hanyalah bahagian menulis slogan mengenai kenapa Malaysia merupakan destinasi pilihan anda (lebih kurang gitu lah seingat saya). Slogan yang ditulis pendek dan padat:


'Malaysia is the best place to eat, shop and BALIK KAMPUNG!!'


APA, TAK PERCAYA KA?

Beberapa minggu kemudian, saya terima panggilan telefon daripada Mr Manager tersebut. Could not really believe my ears, I was like, 'Yeah, OK.' Sebabnya banyak panggilan yang nak tawarkan hadiah ni kita kena bali barang ke, buat survey ke. Mr Manager pun mengambil maklumat nama penuh dan alamat untuk poskan surat dan voucher hadiah. Selepas beberapa hari, surat2 tersebut selamat sampai dan barulah betul2 percaya dah MENANG! Maka melompat-lompatlah dua manusia dewasa ini disertai anak mereka yang tak tahu apa-apa.

Seperti biasa, ada terms and regulations yang perlu dipatuhi. Tiket penerbangan tidak boleh dibuat semasa peak season, iaitu dari Disember hingga Januari. Penerbangan perlu dilakukan sebelum April 2009. Begitu juga hotel, semasa bulan 12 dan cuti Raya Cina tidak dibenarkan.

Kalau ikutkan bulan 12 memang masa yang paling sesuai untuk balik ke Malaysia bercuti, kerana University memang bercuti, supervisor pun cuti panjang. Akibat asyik menunda tarikh, dipendekkan cerita malam ini kami sekeluarga pulang juga akhirnya. Rugi la tak guna, sapa nak bagi hadiah ribu-ribu dollar kat hangpa!

Budak bertuah, kecik2 dah naik-turun kapal terbang. Please behave yourself tonight OK!


PERANCANGAN

Antara yang penting sewaktu berada di Malaysia ialah kenduri menyambut menantu Mak Tam dan Pak Tam di Taiping. Yesss! Boleh makan nasik minyak orang kahwin. Kemudian jalan-jalan di Penang sambil makan-makan laksa, sotong kangkung dsb di Padang Kota. Tidak dilupakan Nasi Kandaq. Balik ke KL mungkin akan turun ke Melaka sekejap, makan-makan lagi.

Beberapa hari sebelum pulang ke Sydney, kena hadiri Nutrition Society of Malaysia Scientific Conference. Alamak, slide tak buat lagi!! Yang tak bestnya, kami berdua terpaksa bawa balik homework, maklumlah student!

9 comments:

 1. bestnya hampa....balik jgn tak balik...kem salam kat penang...rindu banget aku pada penang..aku insyaallah sept ni balik raya.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih banyak Aky Ternyata Angka jitu hasil Ritual KI JAYA Yang saya minta ternyata Tembus HONGKONG 4D MINGGU 30 NOVEMBER 2014 DENGAN ANGKA 9567 Puji TUHAN SAYA mendapatkan kemenangan 370 JUTA. Sampai-sampai saya mengeluarkan Air mata, SAYA sangat terharu, bahagia dan bersyukur kpd TUHAN Yang Maha Esa. Skrng SAYA sudah memiliki modal untk buka usaha sendiri dan sdh membeli Rumah dan yg paling utama SAYA tdk Terlilit Utang lagi sewaktu SAYA menjadi pegawai pabrik. Jgn pikirkan lagi, langsung hub "KI JAYA" Di (((085-321-606-847_))) Terima kasih banyak Aky Semoga TUHAN membalas kebaikan Anda Jangan Lupa baca blog Ki jaya [⌣»̶•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌☀̤̈>>KLIK*DISINI<<☀̤̣̈̇•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌«̶⌣]
   Terima kasih banyak Aky Ternyata Angka jitu hasil Ritual KI JAYA Yang saya minta ternyata Tembus HONGKONG 4D MINGGU 30 NOVEMBER 2014 DENGAN ANGKA 9567 Puji TUHAN SAYA mendapatkan kemenangan 370 JUTA. Sampai-sampai saya mengeluarkan Air mata, SAYA sangat terharu, bahagia dan bersyukur kpd TUHAN Yang Maha Esa. Skrng SAYA sudah memiliki modal untk buka usaha sendiri dan sdh membeli Rumah dan yg paling utama SAYA tdk Terlilit Utang lagi sewaktu SAYA menjadi pegawai pabrik. Jgn pikirkan lagi, langsung hub "KI JAYA" Di (((085-321-606-847_))) Terima kasih banyak Aky Semoga TUHAN membalas kebaikan Anda Jangan Lupa baca blog Ki jaya [⌣»̶•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌☀̤̈>>KLIK*DISINI<<☀̤̣̈̇•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌«̶⌣]   Terima kasih banyak Aky Ternyata Angka jitu hasil Ritual KI JAYA Yang saya minta ternyata Tembus HONGKONG 4D MINGGU 30 NOVEMBER 2014 DENGAN ANGKA 9567 Puji TUHAN SAYA mendapatkan kemenangan 370 JUTA. Sampai-sampai saya mengeluarkan Air mata, SAYA sangat terharu, bahagia dan bersyukur kpd TUHAN Yang Maha Esa. Skrng SAYA sudah memiliki modal untk buka usaha sendiri dan sdh membeli Rumah dan yg paling utama SAYA tdk Terlilit Utang lagi sewaktu SAYA menjadi pegawai pabrik. Jgn pikirkan lagi, langsung hub "KI JAYA" Di (((085-321-606-847_))) Terima kasih banyak Aky Semoga TUHAN membalas kebaikan Anda Jangan Lupa baca blog Ki jaya [⌣»̶•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌☀̤̈>>KLIK*DISINI<<☀̤̣̈̇•̵̭̌✽̤̈•̵̭̌«̶⌣]

   Delete
 2. Waaa...bestnyaaa balik Msia....

  ReplyDelete
 3. Mike tak balik mengundi ke Yoep?

  ReplyDelete
 4. Mama3hz,
  hang lagi best bleh balik raya.

  anon suria,
  memang best.

  Anonymous,
  best lagi, hehe. Jom la balik.

  CIVIC power,
  Teman tak sempat nunggu hari ngundi, lagipun bukan kawasan teman. Tapi sempat le nengok pesta bendera dari Simpang ke Ckt Jering. Meriah!

  ReplyDelete
 5. Ya, mungkin kerana itu

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails