Kerana dirimu amat berharga

Wednesday, July 14, 2010

How to hold your sneeze/Petua Bagaimana Menahan Bersin



When we were in Australia, I will suffer a bit nearly every spring. It's allergic. When the flowers start to bloom, they produce pollens. With dry air and windy days, the pollen were carried away and spread all over the places. During spring season as well, anti-histamine is the best-selling medicine, whereby many people with sensitive nose like me need it to continue our daily life comfortably – free from itchy runny nose and sneezing.


Lavender; Spring is heaven for bees


These couple of days I am feeling uncomfortable with my nose and throat. On-and-off my nose becomes blocked, and sometime runny like a leaking tap. Not sure what type of virus, or just an allergic reaction. Well, it runs in the family ~sensitive nose~. So I need to get my buddy, the FexoTabs, and luckily I still have them in our medicine box.


One of my companion in Spring; Nasonex nasal spray.

Have you ever experience sneezing continuously for more than, say, five, sometimes ten, sneezes in a row? Well, I'm not sure how to explain. Evidently sneezing does give you the feeling of relief. It also opens and clears your breathing pathway and expels foreign matters as well as viruses. That's why we are required to say Alhamdulillah, All praise just for Allah, every time we sneeze. I use to get this 'bless you' saying from my Aussie friends every time I sneezed, but here to get that 'YarhamkaAllah' is something rare, maybe extinct. 


Different people produce different sound when sneezing. I could not stand seeing people sneezing through their nose with that sweet 'chit' sound. Just let it go, baru puas! But yes sometimes when we are in public places for instance in the train, or especially in a crowded lift, we always try to hold our sneeze. This is particularly true for people who their sneezes can be heard from 3 miles away.. haha.. Just imagine if they let it go in the lift full of people.


Ha! Nak bersin la tu! Bergema seluruh dataran...
 


Well, as a person who sneezes quite a lot, I have learned a useful tip on how to hold your sneeze, or at least delay it until you get to a suitable place to blow it away. It works for me most of the time. Just bite your tongue as hard as you can until the urge subsides. Bite with your molar or back teeth with the broad surfaces, don't use your front teeth as they are thinner and sharper.


Try it! 




And this is the unedited Malay version fully translated by Google Translate:

Ketika kami berada di Australia, saya akan menderita sedikit hampir setiap musim bunga. Ini alergi. Ketika bunga mulai mekar, mereka menghasilkan serbuk sari. Dengan udara kering dan hari berangin, serbuk sari dibawa pergi dan tersebar di seluruh tempat. Selama musim bunga juga, anti-histamin adalah ubat terlaris, di mana banyak orang dengan hidung sensitif seperti saya memerlukannya untuk meneruskan kehidupan kita sehari-hari selesa - tidak dari hidung meler gatal dan bersin.
Beberapa hari ini saya merasa tidak nyaman dengan hidung dan tekak. On-dan-off hidung tersumbat, dan kadang-kadang meler seperti paip bocor. Tidak yakin jenis virus, atau hanya reaksi alergi. Well, ini berjalan dalam keluarga ~ ~ hidung sensitif. Jadi aku harus mendapatkan teman saya, FexoTabs, dan untungnya saya masih menyimpannya di tempat ubat kita.
Pernahkah anda mengalami bersin terus-menerus selama lebih daripada, katakanlah, lima, kadang-kadang sepuluh, bersin berturut-turut? Yah, aku tidak pasti bagaimana menjelaskan. Jelas bersin tidak memberikan rasa lega. Ini juga membuka dan membersihkan laluan pernafasan anda dan mengusir hal-hal asing maupun virus. Itulah mengapa kita dituntut untuk berkata Alhamdulillah, Segala puji hanya untuk Allah, setiap kali kita bersin. Saya gunakan untuk mendapatkan 'bless you' dari teman saya mengatakan Aussie setiap kali aku bersin, tetapi di sini untuk mendapatkan yang 'YarhamkaAllah' adalah sesuatu yang langka, mungkin punah.
Orang yang berbeza menghasilkan suara yang berbeza ketika bersin. Aku tidak tahan melihat orang bersin melalui hidung mereka dengan suara anak manis''. Biarkan saja, PUAS Artikel Baru! Tapi ya kadang-kadang ketika kita berada di tempat umum seperti di kereta, atau terutama dalam lif yang penuh sesak, kami selalu cuba untuk terus bersin kita. Hal ini terutama berlaku bagi orang yang bersin mereka dapat didengar dari 3 batu jauhnya .. haha .. Cuba bayangkan jika mereka membiarkannya pergi di lif penuh orang.
Yah, sebagai orang yang bersin cukup banyak, saya telah belajar tip kepada mengenai cara memegang bersin anda, atau sekurang-kurangnya menunda sehingga anda mendapatkan tempat yang sesuai untuk meledakkan itu pergi. Ia bekerja untuk saya sebahagian besar waktu. Hanya menggigit lidah anda sekeras yang anda boleh sampai reda mendesak. Menggigit dengan gigi geraham atau anda kembali dengan permukaan yang luas, tidak menggunakan gigi depan anda kerana mereka lebih tipis dan lebih tajam.
Cubalah!


12 comments:

  1. do cover your mouth and nose when u sneeze, u wouldnt want the germs to spread to other people kaaannn...
    hahaha....tak tahan baca direct translation tu!

    ReplyDelete
  2. Terima Kasih puan doktor atas nasihat tersebut. kena pinjam handkerchief aiman lah.

    ReplyDelete
  3. wah..
    tip yg baik punyer !!!

    ...suker baca yang huruf kechik-kechik tu

    ReplyDelete
  4. Google translate tu malay version nya seakan bahasa indonesia ya dong????

    ReplyDelete
  5. ikan emas,
    Jgn sampai putus lidah sudah... hehe

    dah besorkan sikit tulisan, juling jugak bijik mata tadi...


    mama3hz,
    iya loh.
    Syok noo mak dok ada sana, buleh masak2.

    ReplyDelete
  6. Ada petua rupanya nak tahan bersin. Kak tirana tak pernah tahu. Selalunya kalau rasa nak bersin di tempat awam, kak tirana pekup mulut kuat-kuat dengan tangan.

    ReplyDelete
  7. kak tirana,
    saya pun dah tak ingat sapa yg bgtau atau kat mana saya baca lamaaa dulu. Selalunya menjadi, tp kdg2 tu terlepas jugak... ekeke

    ReplyDelete
  8. Mungkin urat yg kena gigit tu ada kena mengena dengan menahan bersin kot.

    Saya kalau nak bersin, lepas kan saja. Lantak lah kau nak bergema sekuat mana hehehe yg penting ia lepas. Ada orang bersinnya macam ditahan-tahan macam kucing bersin... tak sakit ke hidungnya nanti.

    ReplyDelete
  9. kak zara aluwi,
    itulah, saya rasa kita 'mengalih perhatian' otak drp nak bersin kepada rasa sakit.
    Itu yg saya maksudkan bunyi 'chit' aje tu, mcm tak puas... hehe.

    ReplyDelete
  10. Thanks for stopping by at my blog and left a comment. Lawa gambar2 kat sini. I sukak!

    First time baca about the tips to hold your sneeze ni..interesting..

    ReplyDelete
  11. TK,
    terima kasih kembali.
    Looking at the pics in your blog aritu, rasa nak ngap semua.. =)

    ReplyDelete
  12. info tentang hidung tersumbat di SIHAT SELALU - Hidung Tersumbat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails